과학/생명과학

달콤한 간식, 탄산음료, a sweet snack, soda

bjiu 2025. 1. 10. 23:07

 

햄버거, 감자튀김, 피자 등 패스트푸드나 통조림 햄 같은 초가공 식품의 위험성을 경고하는 내용의 연구였는데, 한두 번 먹는 것으로도 그런 결과가 나오느냐는 것이었습니다. 이런 연구들은 초가공 식품을 오랫동안 먹은 뒤 나타나는 결과를 살펴보는 경우가 많습니다. 그렇기 때문에 일상적으로 섭취하지만 않는다면 건강에 크게 영향을 미치지 않습니다. 물론 초가공 식품에 한번 맛을 들이면 끊기가 쉽지 않습니다.

스웨덴 룬드대, 덴마크 코펜하겐대 공동 연구팀은 설탕이 포함된 음식이 심혈관 질환 위험을 크게 높이는 것은 사실이지만, 가끔 먹는 것은 건강에 큰 문제가 없다고 11일 밝혔습니다. 이 재미있는 연구 결과는 보건학 분야 국제 학술지 ‘최신 공중보건학’ 12월 9일 자에 실렸습니다.

 

연구팀은 1997년과 2009년에 각각 실시한 스웨덴 유방암 코흐트와 남성 건강 코흐트 자료를 활용했습니다. 연구팀은 이 자료 중 6만 9705명을 추려 꿀이나 초콜릿, 잼 같은 설탕을 졸여 만든 식품, 페이스트리 같은 빵과 과자, 탄산음료를 포함한 가당 음료가 허혈성 뇌졸중, 출혈성 뇌졸중, 심장마비, 심부전, 대동맥류, 심방세동, 대동맥 협착증 등 심혈관 질환 7종에 미치는 영향을 장기 추적했습니다.

그 결과 설탕 섭취량이 증가할수록 허혈성 뇌졸중, 복부 대동맥류의 발병 위험이 커지는 것으로 나타났습니다. 체질량지수(BMI)가 정상이더라도 설탕 섭취가 많을 경우 심부전 위험이 커지는 것으로 확인됐습니다. 특히 가당 음료를 자주 마시면 허혈성 뇌졸중, 심부전, 심방세동, 복부 대동맥류 위험이 급격히 증가했습니다.

연구팀에 따르면 달콤한 간식을 가끔 섭취하는 것은 심혈관 질환 위험을 크게 높이지 않지만 탄산음료 같은 가당 음료는 가끔 마시는 것도 건강에 도움이 되지 않는다고 합니다. 가당 음료에 포함된 액체 설탕은 고체 형태보다 포만감을 덜 주기 때문에 과잉 섭취로 이어질 가능성이 크기 때문이라고 연구팀은 설명했습니다.

재미있는 점은 달콤한 간식을 아예 입에 대지 않는 사람보다 가끔 먹는 사람의 심혈관 건강이 더 좋았다는 점입니다. 물론 더 자세한 연구가 필요하겠지만, 뭐든 넘치거나 부족한 것은 건강에도 도움이 되지 않는다는 점은 확실합니다.

 

Fast foods like hamburgers, fries, and pizza, as well as ultra-processed foods like canned ham, were studied to warn against the dangers of ultra-processed foods like hamburgers, French fries, and pizza. These studies often look at the consequences of eating ultra-processed foods for a long time. Therefore, if you don't eat them on a daily basis, it doesn't affect your health significantly. Of course, it's not easy to quit once you taste ultra-processed foods.

A joint research team from the University of Lund in Sweden and the University of Copenhagen in Denmark said on the 11th that while it is true that sugary foods significantly increase the risk of cardiovascular disease, eating from time to time does not have any major health problems. The interesting findings were published in the Dec. 9 issue of the latest international journal Public Health in the field of health.


The research team used data on Swedish breast cancer Kocht and men's health Kocht conducted in 1997 and 2009, respectively. The research team selected 69,705 people from the data to track the effects of sugary drinks, including sugar-boiled foods such as honey, chocolate and jam, bread and snacks such as pastry, and soft drinks on seven types of cardiovascular diseases such as ischemic stroke, bleeding stroke, heart attack, heart failure, aortic aneurysm, atrial fibrillation and aortic stenosis.

As a result, the higher the sugar intake, the greater the risk of developing ischemic stroke and abdominal aortic aneurysm. Even if the body mass index (BMI) is normal, the higher the risk of heart failure has been confirmed if the sugar intake is high. In particular, frequent consumption of sugary drinks sharply increased the risk of ischemic stroke, heart failure, atrial fibrillation, and abdominal aortic aneurysm.

According to the research team, occasional consumption of sweet snacks does not significantly increase the risk of cardiovascular disease, but occasional consumption of sugary drinks such as soda does not help your health. The research team explained that liquid sugar in sugary drinks is likely to lead to excessive consumption because it gives less satiety than solid form.

The interesting thing is that people who occasionally eat sweet snacks had better cardiovascular health than those who didn't eat them at all. Of course, more detailed research is needed, but it is certain that anything overflowing or lacking does not help your health.